KEBANGKITAN generasi baru Islam dinanti...

Wednesday, December 1, 2010

Surat Cinta untuk Sang MUSLIMAH

"Wahai saudariku yang muslimah, yang berada di jalan jihad, Saudari pula memainkan peranan yang penting di dalam lapangan jihad .Peranan saudari bermula dari rumah tangga, iaitu dengan mentarbiyyahkan generasi-generasi kita, membesarkan mereka dan menyiapkan mereka untuk berjihad."

Wanitalah yang memproses lelaki.Bagi wanita-wanita muslimat, mereka mengajar anak-anak tentang kehidupan dakwah, peperangan menghadapi musuh gerakan islam, sama seperti mereka menghafazkan anak-anak mereka surah dari Al-Quran.

Begitu juga dengan al-ukhtul, muslimat yang menghidupkan roh jihad adalah menjadi pembantu kepada suaminya supaya berjihad, ia menggesa suaminya supaya berjihad, berdoa agar suaminya tidak akan pulang hidup-hidup, doakan agar suaminya pulang sebagai As-syahid. Bukannya menjadi fitnah kepada suaminya ataupun melemah dan menghalangnya.

Ia juga selalu mengelokkan penjagaan harta dan anak-anak suaminya sepanjang ketiadaan suaminya yang sedang berjihad. Pada masa dahulu seorang wanita muslimah itu memainkan peranan di medan jihad. Mereka telah melakukan kerja memberi minum tentera dan merawat pejuang yang luka. Bahkan kadangkala seorang wanita yang dipilih turut menghunuskan senjata mempertahankan maruah Islam, agar matinya asbab kerana mempertahankan Islam! Contohnya ialah seperti yang telah dilakukan oleh ummu nusaibah binti kaab kerana mempertahankan Rasulullah S.A.W dalam peperangan Uhud.(Mustafa Mashyur)

"Lalu masihkah ada lagi wanita-wanita yang jurangnya amat jauh dengan dirimu? yang selalu bertegur sapa dan masih ada yang mencurigaimu? wanita yang jaraknya amat jauh untuk didekati, walaupun dekat di kalangan kita."

Persoalan itu bagaikan musuh-musuh yang mesti diperangi, apa yang mengesankan ialah jawapan kepada musuh kita ialah diri kita sendiri. Diri kita yang lemah dari segi akhlak, lemah dari segi akidah, lemah dari segi tarbiyyah, lemah dari segi fikrah.

Perjuangan itu menempah susah kerana maharnya amatlah berharga. Janganlah ada diantara kita meninggalkan lapangan ini, meninggalkan jemaah umpama seekor biri-biri yang keseorangan ia senang menjadi sasaran musuh-musuh islam.

Usrah bukan berlaku di dalam bilik sahaja tetapi ianya bertebaran di tengah lapang yang boleh dilihat kebaikannya. Kemudiannya jurang yang amat jauh adalah jurang yang perlu didekati , ukhwah dan ehsan menjadi rutin bersahabat, kesannya jarak yang amat didekati adalah sifat mahabbah sesama ummat.

Dalam kenangan : Mujahidah yang cekal walaupun dipenjara & diseksa Zainab Al-Ghazali, dipenjarakan bersama adik kepada syed Qutb (Mujahidah Hamidah), Jasadnya yang mulia diiringi ribuan rakyat pada 3 Ogos 2005 di Masjid Rabia’tul Adawiyah. Lahir di buhaira Mesir pada tahun 1917, berketurunan Saidina Umar (R.A)

No comments: